Zelf een schoenenrek maken?

Gebruik dit handige stappenplan!

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

Zelf dingen maken, voor een doe-het-zelver is dat een grote hobby. Het is namelijk mooi wanneer jij iets kan gebruiken wat jij zelf hebt gemaakt. Velen zullen al de nodige projecten achter de rug hebben, van kleine projectjes tot veel grotere. Wat het ook moge zijn, het feit dat jij het zelf gecreëerd hebt kan voor veel voldoening zorgen, hoe simpel het project ook is. Daarom gaan we in dit artikel ook kijken naar een relatief simpel project, namelijk een schoenenrek. Voor ieder huishouden een praktisch ding om te voorkomen dat iedereen zijn schoenen zomaar laat rondslingeren!

Persoonlijk houd ik er zelf ook wel van om dingen zelf te maken, ook al zou ik mezelf niet zo snel bestempelen als de grootste doe-het-zelver. Toch vind ik het leuk om dingen vanaf de grond op te bouwen tot iets moois. Als het dan ook nog eens praktisch is, is dat helemaal mooi meegenomen.

De afgelopen maanden zit ik steeds vaker thuis en wil ik mij nog wel eens vervelen. Dat is dan ook de reden dat ik mij steeds meer ben gaan richten op klussen. Ook was het zo, dat omdat ik meer thuis zat mij steeds meer begon te irriteren aan bepaalde dingen. Zo wil het regelmatig wel eens zo zijn dat in mijn huishouden overal schoenen te vinden zijn.

Iedereen trekt zijn schoenen aan of uit waar het hem of haar uitkomt. Daar kon ik mij mateloos aan irriteren, dus ben ik een projectje begonnen om zelf een schoenenrek te maken, in de hoop dat iedereen dan netjes de schoenen in het schoenenrek zal gaan zetten. Het maken van het schoenenrek was snel klaar en inmiddels staat het er al een tijdje. Ik moet zeggen dat ik absoluut geen spijt heb gehad, want mijn doel is bereikt. Iedereen ruimt netjes zijn of haar schoenen op!

Inhoudsopgave

Waarom zelf een schoenenrek maken?

Het is goed voor te stellen dat het zelf maken van een schoenenrek niet bij iedereen op de bucketlist staat. Toch zijn er wel meerdere redenen te bedenken waarom jij zou kunnen besluiten om zelf een schoenenrek te maken. 

Ten eerste is het voor mensen die het leuk vinden om te klussen een leuk projectje. Daarnaast kost het ook niet veel tijd en heb je binnen de kortste keren een praktisch schoenenrek staan.

De tweede reden is dat het gewoon erg praktisch is. Niet ieder huishouden heeft standaard een plek voor schoenen. Om te voorkomen dat iedereen zomaar hun schoenen laten rondslingeren, is een schoenenrek een handige uitkomst. 

Verder is het natuurlijk altijd leuk dat jij zelf kunt bepalen hoe het schoenenrek eruit komt te zien. Zelf vind ik dat een heel stuk leuker, dan wanneer jij iets kant en klaar in de winkel koopt. Als je het zelf doet kan je het precies maken volgens wens en volgens de juiste afmetingen. Vooral als jij in een klein huis woont, zul je snel zien dat dit soort producten qua afmetingen niet goed passen. 

Voordelen van een schoenenrek

Mocht jij je nog afvragen waarom het hebben van een schoenenrek nuttig is, zal hieronder ook nog enkele argumenten worden gegeven. 

Een schoenenrek is makkelijk te verplaatsen. Daardoor kan je altijd nog van plek wisselen, als je toe bent aan verandering of de plek waar het rek stond toch niet zo mooi vindt. Eigenlijk kan jij een schoenenrek overal naartoe verplaatsen waar deze past. 

Daarnaast vermindert een schoenenrek de kans op vervelende geurtjes die afkomstig zijn vanuit schoenen. Naast dat jij niet meer tegen schoenen aan hoeft te kijken, is dit ook een fijn bijkomstig voordeel. 

Dan was je er waarschijnlijk al achter dat het grootste voordeel van het hebben van een schoenenrek is dat je een netjes opgeruimde hal of entree hebt.

Welke materialen kan ik gebruiken?

Als het gaat om de materialen die je kan gebruiken voor het zelf maken van een schoenenrek, heb je eigenlijk geheel de vrije keuze. Hoewel het natuurlijk wel zo is dat het ene materiaal wat praktischer is dan de ander. Daarom is het verstandig om, als jij niet de meest ervaren klusser bent, te kiezen voor een materiaal waar je makkelijk mee over weg kunt.

Voor een schoenenrek is het materiaal wat veel wordt gebruikt steigerhout. Dit materiaal is namelijk makkelijk te bewerken. Vaak staat het houdt wel bekend om het hebben van een beetje een doorleefde uitstraling. Daarom zal het er niet gloednieuw uitzien wanneer jij gebruik maakt van steigerhout. Toch kan een wat meer robuuste look er ook heel goed uitzien. Dat is dan ook de reden dat veel mensen kiezen voor steigerhout als materiaal. Een groot voordeel van steigerhout is dat het relatief stevig is, en daarmee wel tegen een stootje kan. Daarom is het maken van een schoenenrek met steigerhout een goede optie.

Je kan steigerhout krijgen in verschillende kleuren. Daarmee kan jij voor jouw schoenenrek een look creëren naar jouw voorkeur en past het altijd wel bij de inrichting van jouw huis. 

Daarentegen is een andere goede optie voor het maken van een schoenenrek het gebruik maken van pallets. Pallets zijn vaak gemaakt van resthout en komen van over de gehele wereld. Het hout is goed te hergebruiken en is qua prijs ook niet al te duur. Daarom is ook het maken van een schoenenrek met pallets geen slecht idee. 

Hoe kan ik zelf een schoenenrek maken?

Een schoenenrek maken is vrij eenvoudig te realiseren. Daarom zullen we nu gaan kijken naar hoe jij het beste zelf een schoenenrek kunt maken, stap voor stap. 

  • Zorg dat jij de nodige voorbereidingen hebt getroffen. Denk dan aan het hebben van de juiste materialen en een bouwtekening, zodat jij weet hoe de afmetingen moeten worden. 
  • Verzamel de materialen die jij nodig hebt en wilt gaan gebruiken. Denk dan aan het hout, schroeven en eventuele koppelstukjes. Een boormachine is ook aan te raden.
  • Na het verzamelen van het materiaal kan jij beginnen met het in elkaar zetten van jouw schoenenrek. Breng op de materialen de benodigde markeringen aan, zodat jij weet wat waar moet. 
  • Maak vervolgens de schroefgaten op de plekken waar dat nodig is. Boor eerst de schroefgaten voor, zodat je geen foute gaten boort. 
  • Monteer nu de materialen op de juiste plekken. Dit kan je nu eenvoudig doen, omdat jij de markeringen hebt gemaakt.

Let wel op: het stappenplan hierboven is vrij algemeen. Iedereen zal zo zijn eigen design willen maken, waardoor het stappenplan voor het maken van een schoenenrek af kan wijken.

Hoe kan ik een schoenenrek ontwerpen?

Wanneer jij iets zelf maakt, wil je dat het ook aan jouw wensen voldoet. Om te weten hoe jij te werk moet gaan bij het zelf maken van een schoenenrek, is het verstandig om een bouwtekening te maken. Het kan zo zijn dat je het lastig vindt om zelf dingen te ontwerpen. Het maken van een bouwtekening doe je dan ook niet zomaar en vereist enig inzicht. Om die reden is het ook mogelijk om jouw schoenenrek, of iets anders, door iemand anders te laten ontwerpen. Je kan dan altijd nog jouw wensen doorgeven, waar hij of zij dan bij het maken van de bouwtekening rekening mee kan houden. 

Mocht jij op zoek zijn naar iemand die voor jou een bouwtekening kan maken, neem dan een kijkje op deze website. Daar ben jij gegarandeerd van een professionele bouwtekening van iemand die daar jarenlange ervaring mee heeft. 

Waar moet ik rekening mee houden?

Eigenlijk zijn er relatief weinig dingen waar jij rekening mee zou kunnen houden bij het zelf maken van een schoenenrek. Toch zijn er wel enkele aspecten die belangrijk zijn en deze zullen dan ook hieronder worden vermeld. 

Verreweg het belangrijkste om rekening mee te houden is het materiaal. Mensen doen soms te weinig onderzoek vooraf en gaan dan aan de slag met ongeschikt materiaal. Ook bij een schoenenrek is het belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken. Je wilt natuurlijk dat, naast dat het er goed uitziet, het materiaal stevig is. Het zou natuurlijk jammer zijn van de moeite als het rek instort nadat je er een aantal schoenen op zet. 

Daarnaast is het ook belangrijk dat jij goed de afmetingen op orde hebt. Pak van tevoren dus een meetlint en ga meten op de plek waar jij wilt dat jouw schoenenrek komt te staan. Als jij een klein huis hebt, komt het namelijk al snel voor dat iets te groot is. Als jij wat groter woont, zal dit wat minder van belang zijn, maar ook dan wil je dat de afmetingen kloppen en het schoenenrek niet te groot of te klein is.

Conclusie

Zelf iets maken is voor veel mensen een grote hobby. Daarom kan het zelf maken van een schoenenrek ook een leuke klus zijn. Daarnaast is het ook relatief eenvoudig te realiseren en brengt het hebben van een schoenenrek een aantal voordelen met zich mee. Je kan dus op een eenvoudige manier een praktisch iets maken!

Ben jij op zoek naar een professionele bouwtekening voor een project? Neem dan een kijkje bij Freds Bouwtekeningen. 

fred's bouwtekeningen box cover

Meer dan 10.000 bouwtekeningen downloaden?

Download direct meer dan 10.000 bouwtekeningen voor al jouw doe-het-zelf projecten!

Download meer dan 10.000 bouwtekeningen!

Relevante artikelen

Raymond
Hey, ik ben Raymond! Ik ben al jarenlang klusser en fanatiek doe-het-zelver. Ik vind het leuk om op mijn website allerlei handige klus informatie en tips te delen. Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.